top of page

La Castanyera i gastronomia popular

La Castanyera i gastronomia popular


A Catalunya, la castanyera és una figura tradicional que forma part de la nostra cultura i per suposat de les festes de tardor, especialment durant la Castanyada.


Amb motiu d’aquesta gran celebració avui ens ve de gust parlar-vos dels plats més tradicionals que solen estar presents durant aquesta festivitat. Som-hi!




  • Castanyes rostides: Comencem per les castanyes rostides, el plat estrella de la Castanyada. Tenen una preparació molt simple però deliciosa, les castanyes es torren en un forn o sobre un foc obert fins que la pell esqueixi i la polpa quedi tendra i gustosa. És molt comú trobar petites paradetes per les places y carrers, de ciutats y pobles, amb persones venent aquestes castanyes calentes en paperines que permeten poder menjar-les al moment.

  • Panellets: Un altre dels plats imprescindibles de la Castanyada. ¿Qui no els coneix? Els panellets són pastissets dolços que es preparen tradicionalment amb ametlles i sucre, però actualment existeixen infinites variants d’ells, com ara els de coco, pinyons, xocolata o moniato. Es fan en forma de petites boletes i es solen decorar amb fruita confitada o pinyons a la part superior. Tant petits com grans els disfruten i és molt comú veure a famílies, o nens a les escoles preparant-los.

  • Moniatos: Sabem que no són exclusius de la Castanyada, però no podiem no esmentar-los sabent que són els tubercles protagonistes de la tardor. Els moniatos s'asen o es cuinen fins que quedin tendres, com les castanyes. Es poden menjar sols o acompanyats amb altres dolços com és el pa de pessic.

  • Castanyada: És un tipus de pa dolç que s'elabora especialment per a la festivitat de la Castanyada. Sovint s'hi afegeixen fruits secs com nous, ametlles o pinyons, i té una textura compacta i gustosa.

  • Crema de castanyes: Aquesta crema és una delícia molt apreciada durant l'època de la Castanyada. A nosaltres ens encanta preparar-la! Només es necessita triturar castanyes cuites amb llet o caldo fins a aconseguir una textura suau i cremosa.

  • Vi dolç o moscatell: No ens oblidem de la beguda, el vi dolç o moscatell, a més de ser una beguda tradicional de la Castanyada, complementa a la perfecció els sabors dolços que predominen durant aquesta època, com els dels panellets o les castanyes.


Som conscients que aquesta és només una petita selecció dels plats tradicionals que la Castanyada ens ofereix, però ens és impossible anomenar-los a tots. Gaudim d'una rica cultura culinària, que ens convida a gaudir d'ella i de les festes juntament amb les nostres famílies i amics, per compartir moments inoblidables envoltats d'aromes i sabors molt característics.


Així doncs, en aquesta època tan especial de l'any, no dubteu a provar tots aquests deliciosos plats tradicionals i viure l'encant de la Castanyada junt amb els que més estimeu. Bon profit i feliç Castanyada!


bottom of page